Návštěva záchranné stanice ARCHA

03.09.2017 21:44

Dne 19. července 2017 uspořádalo Sdružení tělesně postižených Česká Lípa o.p.s. návštěvu záchranné stanice ARCHA při ZOO Liberec. Jednalo se o aktivitu klientů sociálně aktivizačních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením a dalších zájemců. První setkání se uskutečnilo v loňském roce a zúčastněným se velice líbilo, přineslo jim mnoho nových poznatků, zkušeností a dovedností. Proto si vyžádali jeho opakování.Ve středu po obědě speciální minibus naložil dva vozíčkáře a vyrazil směr Liberec. Autobus pak na otočce v Dlouhé nalodil na svou palubu klienty z Denního stacionáře Hradecká ul., pokračoval na autobusové nádraží, kde přistoupili zdravotně postižení z Č. Lípy, N. Oldřichova a K. Šenova a pokračoval do Doks, kde už čekali rodiče s dětmi. Všichni společně jsme pak vyrazili směr Liberec. Do ARCHY jsme dorazili krátce po 14.00 hod. Zde už nás očekával pracovní tým záchranné stanice, vedený Mgr. Lenkou Čápovou. Účastníci pracovníkům předali věci, které s sebou přivezli - deky, prostěradla, ručníky ad., ze kterých se pak vyrábí nejrůznější pomůcky pro zvířata, granule pro psy ad. Skupina 51 účastníků se rozdělila, první část vyrazila na prohlídku stanice s Mgr. Lenkou Čápovou, která vysvětlovala, jak se k nim jednotlivá zvířata dostala a co museli udělat pro jejich záchranu. V účastnících nalezla pozorné posluchače, kteří měli i celou řadu otázek.

Druhá skupina pak připravovala ohniště a začala opékat buřty. Když se první skupina vrátila z prohlídky, vyrazila na průzkum stanice tato druhá skupina. I zde byla řada dotazů a také žádostí, zda mohou některé z pejsků, kteří ve stanici jsou, vyvenčit. Pracovnice stanice postupně zájemcům vybíraly pejsky, které mohli vyvenčit v okolí stanice (je zde louka a les), což se všem nesmírně líbilo. Protože počasí bylo nádherné a zážitků nepřeberné množství, posunul se původně plánovaný odjezd o půl hodiny. Nikomu to však nevadilo, zejména děti byly velice spokojené, mnohé z nich se s některými zvířaty setkaly poprvé. Výměna zkušeností a zážitků pokračovala i v autobuse cestou domů. Účastníci akce poděkovali ředitelce STP Č. Lípa o.p.s. E. Zemanové za zprostředkování neopakovatelného zážitku, a těší se, že podobných aktivit bude více. Tato aktivita má hluboký význam.Lidé s handicapem si uvědomují, že i přes svůj handicap mohou pomáhat, protože i  zvířata mají různé zdravotní problémy a handicapy, ale na rozdíl od lidí o nich neumějí mluvit, ale přesto s nimi bojují.

Naše poděkování patří kolektivu záchranné stanice ARCHA, vedených Mgr. Lenkou Čápovou za jejich profesionální a vstřícný přístup k účastníkům akce. Děkujeme i všem zúčastněným, kteří pro stanici dovezli materiál na výrobu pomůcek či krmivo.